infoBlog.cz

Česky / Slovensky

Nápověda

  1. Založení nového blogu

    Pro založení nového blogu přejděte na stránku „registrace“, kde se zobrazí registrační formulář. Jako první položku vyplňte pole Doména, které se skládá ze dvou částí: subdoména a doména. Pro registraci je nutné, aby doména nebyla obsazena jiným uživatelem. V takovém případě zvolte doménu jinou. Dále je nutné vyplnit Vaši funkční e-mailovou adresu. Poslední údaj je heslo, které budete používat pro vstup do administrační části blogu. Pokud jsou všechny položky vyplněny správně, pole jsou označena zelenou barvou, zaškrtněte souhlas s „Podmínkami používání“ a odešlete formulář tlačítkem „Založit nový blog!“. Následně Vám bude doručena mailová zpráva na potvrzení registrace blogu. Od této chvíle se již můžete přihlásit do administrace.

  2. Přihlášení do administračního systému

    Na přihlašovací stránku se dostanete kliknutím na tlačítko „přihlášení“ v hlavní nabídce. Jakmile se stránka načte, budete vyzváni zadat doménu a heslo. V případě, že využíváte naši doménu, zadáte první část adresy vašeho blogu a zvolíte doménu ze seznamu. V případě, že využíváte vlastní doménu, v seznamu zvolíte možnost „vlastní doména“ a zadáte celý název domény. Dále zadáte heslo, které jste si zvolili při registraci blogu, a potvrdíte tlačítkem „Přihlásit se!“.

  3. Zapomenuté heslo

    V případě, že jste zapomněli své heslo a odstranili aktivační e-mail, který Vaše heslo obsahoval, máte možnost si nechat aktivovat heslo nové (jelikož ukládáme hesla šifrovaně, není možné zaslat Vám vaše staré heslo). Heslo si můžete aktivovat ze stránky pro změnu hesla nacházející se zde. Na této stránce budete vyzváni zadat Vaši doménu blogu, Váš e-mail (který jste použili při registraci) a zvolíte si nové heslo. Potvrdíte tlačítkem „Aktivovat nové heslo!“. Na e-mailovou adresu Vám bude doručený e-mail s aktivačním odkazem. Po kliknutí na tento odkaz bude nové heslo aktivováno a staré heslo zrušeno. Následně se můžete přihlásit do systému.

  4. Administrační systém

    1. Ukázky administrace

      ČlánkyEditace článkuRubrikyObrázkyOznaméníStatistikyVlastní částiStatistikyNastavení

    2. Vytvoření nového článku

      Stránka pro vytvoření nového článku se nachází v kategorii „články“. Po kliknutí na odkaz „Vložit nový článek“ budou vyžadovány následující údaje:

      • Rubrika: Je nutné vybrat, do které rubriky Váš článek spadá. V případě, že rubrika neexistuje, je nutné rubriku vytvořit.

      • Nadpis: Uvozuje celý článek. Je nutné zadat výstižný a poutavý nadpis.

      • První odstavec: Je velmi důležitá část článku. První odstavec by měl uvést článek a přiblížit obsahové shrnutí článku.

      • Povolit komentáře: K článku přiřadí formulář s možností vložení komentáře. Nevhodné komentáře je možné v administraci odstranit.

      • Obrázek v náhledu Umístí do náhledu článku ve výpisu článků (např. v rubrice, archivu, aj.) miniaturu prvního obrázku, který se v článku nachází. Funguje pouze v případě, že je obrázek nahrán a umístěn na našem serveru.

      • Datum a čas publikování: V případě možnosti „publikovat ihned“ bude článek zveřejněn ihned po odeslání. Druhou možností je zadat pozdější datum a čas publikování.

      • Obsah článku: Článek je psán pomocí intuitivního textového editoru, který nabízí možnosti formátování textu, vložení obrázků, videa, seznamů aj.

      Posledním krokem k vytvoření nového článku je potvrzení tlačítkem „Uložit článek“.

    3. Editace a odstranění článku

      Pro editaci článku je nutné článek nejdříve vyhledat. To je možné na stránce „články“. Vyhledávání je možné pomocí nadpisu článku, popř. kategorii. Po vyhledání požadovaného článku je možné tento článek otevřít. Zobrazí se stránka pro editaci. Je možné článek editovat, popř. článek odstranit. Po kliknutí na tlačítko „Odstranit článek“.

    4. Odstranění komentářů

      Postup je stejný jako při editaci článku. Na stránce s možností editace článku se ve spodní části nachází existující komentáře, které je možné odstranit po kliknutí na symbol X v pravé horní části každého komentáře.

    5. Oznámení:

      Zobrazuje upozornění např. na nové komentáře u článků a zprávy převážně důležité zprávy od administrátora.

    6. Rubriky:

      Rubriky je možné vytvářet, upravovat, přesouvat a odstraňovat, vše na stránce „rubriky“.

      • Vytvoření rubriky: Formulář pro vytvoření nové rubriky se nachází ve spodní části stránky. Stačí zadat pouze Název rubriky a potvrdit tlačítkem „Vytvořit novou rubriku“.

      • Editace rubriky: Stačí pozměnit název rubriky a potvrdit zeleným tlačítkem se symbolem aktualizace.

      • Přesouvání: Rubriky je možné pomocí šipek přesouvat. V pořadí, ve kterém se zobrazují v administraci se zobrazí i v blogu.

      • Odstraňování: Odstranění rubriky se provádí pomocí červeného tlačítka se symbolem odstranit. Odstranit lze poze rubriky, které neobsahují žádný článek.

    7. Obrázky

      Správa obrázků se provádí na stránce „obrázky“. Obrázek se vkládá pomocí formuláře v horní části stránky. Formulář obsahuje pole obrázku (zde zvolíte obrázek ze svého počítače) a seznam velikostí (zachovat - obrázeku nebude změněna velikost, náhled, nejmenší, malý, střední, velký a největší). Po zvolení zdrojového obrázku a rozměrů stačí potvrdit tlačítkem „Nahrát“. Obrázek odstraníte pomocí tlačítka „Odstranit obrázek“.

    8. Měření návštěvnosti

      Statistiky návštěvnosti zaznamenávají počet unikátních návštěvníků a celkový počet zobrazených stránek blogu. Statistiky se počítají pomocí naší metodiky měření, mohou se lehce lišit od jiných auditů návštěvnosti.

    9. Vlastní části blogu

      Nabízí možnost editace určitých částí blogu:

      • Odkazy: Odkazy se zobrazí v boxu odkazy v pravé části blogu. Budou zobrazeny v pořadí, jakém jsou uvedeny v administraci. Pořadí je možné měnit pomocí šipek, aktualizovat pomocí zeleného tlačítka se symbolem aktualizace popř. odstranit.

      • Vlastní patička: Nabízí možnost upravení části zápatí stránky, je možné použít html a js.

    10. Zálohování

      Server infoblog.cz je v pravidelných intervalech zálohován. V případě, že má uživatel zájem vytvořit si vlastní zálohu článků a obrázků, má možnost na stránce „záloha“. K výběru je možnost „uložit export článků“ uloží všechny články a rubriky ve formátu xml a „uložit archiv obrázků“ uloží všechny obrázky ve formátu zip.

    11. Nastavení blogu

      Administrace nabízí různé možnosti nastavení blogu:

      • Titulek blogu: Pod tímto titulkem se bude blog prezentovat. Minimálně 3 znaky, maximálně 32 znaků.

      • Podtitulek blogu: Popis, který blíže určuje zaměření blogu. Maximálně 64 znaků.

      • Jméno/přezdívka: Jméno, popř. přezdívka, které se bude zobrazovat v komentářích. Minimálně 3 znaky, maximálně 32 znaků.

      • Popis profilu: Zobrazuje se v horní části blogu. Má blíže představit blogera. Maximálně 255 znaků.

      • Zobrazit vyhledávací formulář: Zobrazení vyhledávacího formuláře v pravé části blogu.

      • Zobrazit archiv: Zobrazení archivu v pravé části blogu.

      • Jazyk: Vyberte jazyk, v jakém je blog psaný.

      • Titulní strana/Rubrika: Možnost nastavit počet článků, kolik se na titulní straně (v rubrice) zobrazí. Počet znaků určuje, kolik znaků se z článku zobrazí.

      • Obrázek profilu: Bude se zobrazovat v komentářích a popisu profilu v horní části blogu.

      • Vzhled blogu: Výběr z několika vzhledů blogu. U každého vzhledu se zobrazí náhled.

  5. Další dotazy

    V případě, že máte další dotazy, které nejsou v nápovědě obsaženy, neváhejte nás kontaktovat!